Povratak

Bolnost u nozi psa | Panostitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam samojeda starog skoro 10 mj. Već četvrti put se dešava da šepa na prednju desnu šapu. Na dodir uopće ne reagira na bol. Jučer je odjednom počeo cviliti i odvezla sam ga veterinaru koji ga je pregledao. Jedan nokat mu je bio zakinut i veterinar je pretpostavio da je to problem jer kako on kaže nema vidljivih ozljeda. Odrezao mu je nokat, dao nam je tablete Rimadyl (da imamo za svaki slučaj) i otišli smo kući. Tokom dana je 3 puta počeo cviliti iz čista mira. Znači nije skakao, trčao... sjedio je ili ležao i počne cviliti i drži šapu u zraku. Odlučila sam mu dati Rimadyl za bolove jer ga očito nešto boli. Opet sam mu prepipala cijelu nogu, šapu, pregledala nokte, jastučiće i ništa se ne vidi, ne osjeti i on ne reagira kao da ga nešto boli. Imam tablete za 4 dana. I kupila sam mu kalciji za kosti na preporuku veterinara. Zanima me vaše mišljenje i koji je sljedeći korak ako ne prođe ili ako se opet ponovi. Hvala! Martina

O: Bolnost koju pokazuje Vaš pas može biti uzrokovana zbog prethodnog problema s noktom. Kako se pas prilikom hodanja oslanja i na šapu koja je bila problem, može se dok ne zaraste rana očitovati bolnost. Tablete protiv bolova će biti od velike pomoći da se životinji olakša hodanje. Nakon što potrošite Rimadyl i nakon što rana na šapi skroz zaraste, pomno pratite psa. Ako će se i dalje javljati epizode s istim ponašanjem, tada treba eliminirati panostitis.
 
Panostitis je bolesti koštanog sustava. Još uvijek nije sa sigurnošću potvrđena niti jedna teorija o nastanku ove bolesti. Postoji nekoliko različitih teorija, a najčešće se spominje da je bolest virusne etiologije, alergijske osnove ili posljedica autoimune reakcije organizma.  Panostitis (u veterinarskoj medicini eozinofilni panostitis) je bolest mladih pasa u kojih se kostur još uvijek razvija. Najčešće pogađa velike pasmine, a češće je uočena u njemačkih ovčara, njihovih križanaca, labradora, retrivera, dobermana i dr. Panostitis označava upalni proces na pokosnici cjevastih kostiju, što uzrokuje vrlo bolno stanje za psa. Upravo zbog boli koja je prisutna i njenog inteziteta, pas se nerado kreće, šepa, štedi nogu, a nerijetko se proces seli i na druge ekstremitete. Proces nakon nekog vremena može postati neaktivan, da bi se nakon nekog vremena ponovo aktivirao, a najčešće spontano nestaje do završetka rasta kostura (između 15. i 18. mjeseca starosti). Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog i RTG nalaz.Vrlo je važno rano otkrivanje bolesti kako bi se što prije započelo s terapijom te kako bi se izbjegla atrofija muskulature, koja nastaje kao posljedica smanjenog opterećivanja ekstremiteta zahvaćenog upalnim procesom.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr